Dat werd ook weer duidelijk in de borgingssessies die Lakenvelt-Verbree hield met de procesbegeleiders van Wijzer in de Wijk. Voor Den Haag is het nodig dat de nieuwe wethouder aanhaakt. Voor Leiden is het nodig dat de bewoners betrokken blijven. Het gaat dus niet om de financiën maar of de juiste mensen zijn aangehaakt. “Je kunt heel veel geld hebben maar als partners, of bewoners, of wethouders niet willen, ben je klaar en werkt het niet. Dat moet je dus goed scherp hebben.”
Om inzichtelijk te krijgen of dat ook daadwerkelijk het geval is heeft Lakenvelt-Verbree een format gemaakt. Deze powerpoint geeft duidelijk weer wie en wat er nodig is om een programma of interventie voor de toekomst te borgen. Door deze checklist in te vullen wordt snel duidelijk of en hoe de werkwijze is veiliggesteld voor de toekomst. Met dat borgen kun je gelijk al aan het begin van het project beginnen. Het geeft, aldus Lakenvelt-Verbree, in alle stadia helderheid. En maakt dat personele wisselingen ook beter op te vangen zijn.
Als blijkt dat een bepaalde groep niet aan de spreekwoordelijke tafel zit moet er onderzocht worden onder welke voorwaarden zij wel aanschuiven. Als dat niet blijkt te lukken is dat ook een signaal, benadrukt Lakenvelt-Verbree. “En dan moet duidelijk zijn wie er knopen doorhakt.”
Lakenvelt-Verbree krijgt veel vragen van andere gemeenten over integraal wijkgericht samenwerken. Veel gemeenten zien de noodzaak maar worstelen met de uitvoering, ziet zij. “De vier jaar ervaring die met Wijzer in de Wijk is opgedaan, is daarom goud waard. Natuurlijk zijn er ook dingen niet gelukt. Dat hoort bij leren. En er zullen ook vast deelnemers zijn, die vinden dat ze minder ver zijn gekomen dan ze hoopten. Maar als je kijkt naar waar ze vandaan kwamen, naar al die gemeenten die nog moeten beginnen, dan zie je hoeveel stappen er al gezet zijn met Wijzer in de Wijk. De kunst is om ervoor te zorgen dat er op die ervaring wordt voortgebouwd en dat die kennis wordt doorgegeven.”
Ook binnen de Learning Community stonden we stil bij de vraag hoe we onze aanpak en behaalde successen kunnen borgen. Dit werd in een visueel verslag weergegeven:
Het eindrapport Stevenshof Vitaal is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met alle bestuurders van de betrokken organisaties binnen dit project. Tijdens deze bijeenkomst stonden we stil bij de behaalde resultaten en werd uitleg gegeven over de successen en uitdagingen binnen dit project. Om ruimte te geven aan de toekomst van Stevenshof Vitaal werd er gebruik gemaakt van een actieve werkvorm, waarmee de bestuurders werden uitgedaagd om met concrete ideeën te komen over hun bijdrage hieraan.